Akkerbouwers worstelen met sojateelt in DrentheIn Drenthe zijn akkerbouwers dit jaar in samenwerking met de provincie en Agrifirm begonnen met het telen van soja. Hoewel het een mooi gewas is, blijft het Nederlandse klimaat een uitdaging, volgens de telers. Ook de uitbetaling en het vermarkten van het gewas kan beter. ‘We kunnen niet leven van de romantiek.’

Akkerbouwer Anjo Kuiper uit Buinen teelde voor het eerst 3 hectare soja, van het ras Adsoy. Wat hem opviel, is dat hij in vergelijking met graan meer werk moest verzetten, met name bespuitingen tegen Sclerotinia. Het risico op de schimmelziekte is groter in combinatie met de teelt van zetmeelaardappelen, omdat aardappelen in de rotatie waardplanten zijn voor Sclerotinia.

Aardappelopslag

Een tweede punt is dat de grond minder schoon werd dan bij graan. Reden hiervoor is dat Kuiper moeite had om de aardappelopslag te bestrijden. Daarbij komt ook nog dat het gewas dichtbij de grond groeit, met een grotere kans op oogstverliezen.

‘De eerste etage is in vergelijking met veldbonen dicht bij de grond. Als je niet uitkijkt, heb je een verlies van zeker 10 procent. Je hebt een combine nodig met een kleine werkbreedte.’ Ten slotte speelde tweewassigheid bij de opkomst van het gewas de ondernemer parten.