De vraag naar vlasvezels groeit. Dat duwt de prijzen omhoog. Maar vlasverwerker Van de Bilt verwacht slechts een beperkte groei van het areaal.

De opslagschuur van Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil (Zld.) is slechts voor de helft gevuld met grote balen vlasvezels. Er is namelijk veel vraag naar vlasvezels. Dat heeft directeur Eugenie van de Bilt wel eens anders meegemaakt. “In 2009 zat de schuur tot de nok toe vol. Toen kregen we pas op 5 december onze eerste opdracht om vlasvezels te leveren. Door de bankencrisis was de vlasmarkt ingestort. Met als gevolg erg lage prijzen. De situatie is nu anders. Er zijn vrijwel geen voorraden meer in Europa. En de prijzen zijn daardoor ook een stuk beter. De vlassector kan verder groeien. De vraag naar linnen stijgt.”

Vlas wordt in West-Europa geteeld in Frankrijk, België en Nederland. Vorig jaar is ongeveer 117.000 hectare vlas geteeld in deze drie landen, het grootste areaal in deze eeuw. Ondanks de groei van het areaal zijn de prijzen goed. In rampjaar 2009 brachten de lange vlasvezels € 1,10 per kilo op. In 2017 lag de gemiddelde bruto-verkoopprijs in Europa op € 2,20. De prijs is al enige jaren redelijk stabiel. Voor een rendabele verwerking hebben de vlassers minstens € 1,60 nodig. Van de Bilt: “De markt is gezond. De voorraden waren vrijwel op in Europa toen de vlasoogst vorig jaar begon. De vraag moet volledig worden ingevuld met wat de oogst heeft opgebracht.”