Tijdens deze inspiratiesessies op 27 februari 2018 informeren we u over de lokale teeltmogelijkheden, de verwerking tot olie, de analyseresultaten en de mogelijke toepassingen van de olie. We vernemen graag welke eigenschappen u zoekt in een olie en welke gewassen we zeker in 2018 in onze innovatietuinen moeten telen.

Deze inspiratiesessies kaderen in het Belgisch-Nederland Interreg-project ‘Growing a green future’ dat nieuwe ketens wil opzetten voor de biogebaseerde economie. Oliehoudende gewassen die kansrijk zijn voor lokale teelt leveren hoogwaardige oliën met zowel food als non-food toepassingen. In 2017 werden volgende gewassen op de proefvelden geteeld en in het labo getest: dille, karwij, koriander, koolzaad, Ethiopische mosterd, deder, crambe en hennep. Het vetzuurprofiel, het glycerideprofiel, de oxidatieve stabiliteit en de minor compounds (sterolen, tocoferolen, …) van de verschillende oliën werden geanalyseerd.

PROGRAMMA

12.00 uur – Broodjeslunch

13.00 uur – Overzicht van food en non-food toepassingen van plantaardige oliën, door Prof. em. R. Verhé (UGent)

13.30 uur – Simultane sessies rond de toepassingen met getuigenissen uit  de praktijk, analyseresultaten en  haalbaarheid lokale teelt gericht op:

  • Food door ILVO Food Pilot
  • Non-food door KdG

14.30 uur – Koffiepauze

14.45 uur – Conclusies

> Schrijf je hier in

Voor wie?

DOELGROEP

Voor verwerkers en handelaars met interesse in de teelt en verwerking van oliehoudende gewassen en hun food en non-food toepassingen.

DATUM

27 februari 2018 – 12.00 tot 15.30 uur

PLAATS

Karel de Grote Hogeschool, Campus Zuid,
Lokaal X.05.30
Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen

De campus is goed bereikbaar met de trein (vlakbij station Antwerpen-Zuid) of tram (lijn 4, 8 of 10). Wie met de wagen komt, parkeert best op de parking voor het Provinciaal Instituut PIVA (Desguinlei 244), van daar is het 10 min wandelen tot de campus. Zie ook: www.kdg.be/campus-zuid