De zoete aardappel wordt wereldwijd geteeld en verhandeld. Wie naar de ranglijst grootste producenten kijkt, ziet naast China ook enkele Afrikaanse landen in de top staan. Dat beeld verandert echter volledig als de exportdata er op nageslagen wordt. Dan staan de VS, Nederland, Vietnam en Spanje in de top. Het zijn deze markten, in Europa en de VS, waar de zoete aardappel nog altijd tot de exoten gerekend wordt, al schudt de bataat dat imago in rap tempo van zich af.

Egypte: goed jaar voor telers

Egypte is de bekendste exporteur van zoete aardappelen in de regio. Dit jaar heeft het land een uitzonderlijk seizoen. “Dit jaar was erg goed voor ons,” vertelt een teler. Het bedrijf teelt drie rassen: witte, rode en oranje. “De kwaliteit is goed, we hebben geen tekorten gehad dit jaar.”

De export gaat vooral naar Europa, vooral Verenigd Koninkrijk en Italië, en de Golfstaten, zoals Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit en de Maldiven. De prijs staat op 0,50 euro per kilo FOB. “Dat is redelijk hoog in vergelijking met andere landen als Spanje en Italië. Dat komt door de hogere transportkosten vanuit onze productiegebieden ten zuiden van Alexandrië en het midden van de Egyptische Delta,” aldus de handelaar.

Lees verder op www.agf.nl