Peen is een eeuwenoude groenten die wordt geconsumeerd door zowel mens als dier. Onder de naam peen zijn verschillende typen te onderscheiden;

  • Bospeen en waspeen
  • Nantes
  • Winterpeen
  • Parijse broei (ronde peen)

Teelt
Penen hebben het liefst een lichte klei of zavel bodem. De bodem moet licht zijn en een goede structuur hebben zodat de wortelen gemakkelijk de grond kunnen binnendringen.

Peen wordt gezaaid in rijtjes die ongeveer 20 tot 30 centimeter uit elkaar staan. De onderlinge zaaiafstand is geheel afhankelijk van het gekozen ras. Het zaad wordt meestal tussen de 0,5 en 1 cm diep weggelegd.

Het tijdstip waarop er wordt gezaaid is ook afhankelijk van het gekozen ras en het doel van de teelt. Winterwortelen worden later gezaaid dan zomerwortelen.

Tijdens de teelt moet er niet te veel stikstof worden toegediend. Hierdoor kunnen de wortelen gaan vertakken.

Ziekten en plagen die tijdens de teelt voornamelijk voorkomen zijn cavity spots, wortelrot, aaltjes en de wortelvlieg.

Doel

  • Consumptie door mens en dier. Wortelen zijn rijk aan vitamine B en caroteen.
  • Met name gele wortelen zijn rijk aan luteïne, deze stof houdt de ogen in goede conditie.
  • Paarse wortelen hebben veel hogere waarden beta-caroteen dan oranje wortelen. Hierdoor worden ze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Ook bevatten paarse wortelen veel anthocyaan, een paarsrode kleurstof.
  • Witte wortelen bevatten van nature een hoog gehalte aan vezels voor een gezonde darmflora.