Naast samenwerking met de projectpartners zoeken we nadrukkelijk ook de verbinding met de organisaties, ondernemers en bedrijven in de regio. Om deze reden is er bij aanvang van het project een structuur opgezet met tweejaarlijkse stuurgroep/raad van advies bijeenkomsten. En naast alle bijeenkomsten die wij op onze eigen locaties organiseren zoeken we ook nadrukkelijk naar inspirerende vergader locaties.

Op 19 november waren we te gast bij het Cosun Innovation Center, het hart van de ontwikkelingen rondom suikerbieten en chicorei in Nederland. Al meer dan 100 jaar werkt de coöperatie Cosun aan een ontwikkeling, verbetering en vermarkting van agrarische producten, begonnen als suikerfabriek maar ondertussen ook eigenaar van Aviko (friet en aardappelspecialiteiten), Duynie (bijproducten voor veevoeding), Sensus (inuline en oligofructose) en SVZ (fruit en groenten concentraten en purees)

De biobased ontwikkelingen zijn voor Cosun een interessante nieuwe ontwikkeling en door de relatief nieuwe bedrijfspoot Cosun Biobased Products wordt er uitvoering gegevens aan de ontwikkeling hiervan. Door nieuwe toepassingen te vinden voor agrarische producten en de reststromen wordt er ingezet op een optimale waarde creatie van de grondstoffen. Er zijn hier al concrete stappen gezet, zo is er al een biologisch afbreekbaar antikalkmiddel, natuurlijke vezels die in tal van industriële producten worden toegepast en speciale suikers voor toepassing in cosmetica en persoonlijke verzorging, organische zuren en biobased chemische bouwstenen en weekmakers.

In het Cosun Innovation Center zijn een enorme hoeveelheid faciliteiten waarmee agrarische producten en reststromen geanalyseerd kunnen worden. Er wordt gewerkt aan een mogelijkheid om deze faciliteiten ook toegankelijk te maken voor ondernemers en instanties buiten Cosun, zodat er in de regio weer een versterking is van de onderzoekscapaciteit.

Rondom suikerrijke gewassen, zoals Sorghum is in een eerder stadium al samengewerkt, echter is er door Cosun voor gekozen om dit onderzoek spoor niet verder te ontwikkelen. Groene gewasbescherming zijn voor meerdere partners een zeer interessant spoor om gezamenlijk nog verkenning rondom uit te voeren.