Esparcette is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Een bloeiende esparcette lijkt veel op lupine. De plant komt in Nederland zowel gekweekt als verwilderd voor.

Esparcette staat ook bekend onder de naam ‘sainfoin’ dat in het Frans ‘gezond hooi’ betekent. Koeien vinden het een smakelijk voedergewas. Bovendien bevat het tannines. Dat zijn bio-actieve stoffen die ervoor zorgen dat de eiwitvertering van het gras in de pens van de koe efficiënter verloopt. Daardoor verbetert de eiwitvoorziening van het vee. Bovendien werken de tannines preventief tegen trommelzucht (gasophoping in de pens) en worm- en nematodebesmettingen, en verminderen ze de methaanuitstoot. (Bron: Exoten in Nederland)

Esparcette (Onobrychis viciifolia) wordt de laatste jaren gepresenteerd als een vergeten gewas voor melkvee met toekomst. Het gewas is onderwerp van diverse studies. Vanuit Wageningen UR leerstoelgroep Diervoeding doet Walter Pellikaan al tien jaar onderzoek naar het gewas in twee Europese onderzoeksprojecten: HealthyHay en LegumePlus.

In dat kader deed de Vietnamese promovendus Nguyen Thi Huyen voederproeven met sainfoin. In een beperkte proefopzet met zes koeien constateerde Huyen dat de koeien met ‘gezond hooi’ bijna 10% meer melk produceerden en 10% minder methaan.

Doel

Sainfoin lijkt vooral interessant als alternatief voor de voedergewassen luzerne en klaver op melkveebedrijven op armere grond. Voordeel daarbij is dat sainfoin een vlinderbloemige is die stikstof uit de lucht opneemt, zodat de plant ook goed presteert op weinig bemeste grond (Bron: Resource).

Praktijk

Biologisch geitenhouder Jan van Tilburg onderzocht de mogelijkheden om op zijn bedrijf minder krachtvoer in te kopen. Hij verbouwt onder meer esparcette voor het bijvoeren van eiwitrijke vlinderbloemige gewassen. (Bron: Wageningen UR)