Bamboe komt voor in tropische, subtropische en gematigde sterken. De soorten die in Europa groeien, zijn winterhard en droogtetolerant. Een jaarlijkse neerslag van 750 tot 1.000 mm volstaat.

Bamboe is familie van de grassen. De bamboe die in Europa groeit, is de Phylostachys en is afkomstig uit Oost-Azië.

Teelt
Een plantdichtheid van 2.500 bamboes per hectare geeft een goede opbrengst. Er wordt geadviseerd om 1,5 meter in de rij en 2,0 meter tussen de rijen aan te houden. Bamboes worden in het voorjaar rond februari – maart geplant. De eerste oogst vindt plaats vanaf het vijfde jaar na aanleg van de plantage. Nadien wordt er meestal om de drie jaar geoogst.

Doel

  • Energiegewas: bamboe heeft ongeveer dezelfde verbrandingswaarde als hout( 18,3 MJ/ kg).Houtskool kan uit bamboe gemaakt worden. Deze heeft een hoge verbrandingswaarde van 31 MJ/kg. Bamboe kan ook omgezet worden in prolyse olie of een gasmengsel. Deze hebben beiden een hoge brandstofwaarde.
  • De industrie raakt er steeds meer van overtuigd dat bamboe een hoogwaardig materiaal is met veel toepassingsmogelijkheden. De laatste jaren wordt bamboe steeds vaker voor parket gebruikt. Dit parket heeft als voordeel dat het zeer duurzaam is en het kan een enorme drukkracht verdragen.
  • De Universiteit van Antwerpen heeft ook proeven aangelegd met een test of bamboe het water goed kan reinigen. Dit pakte positief uit. De zware metalen worden door de bamboewortels opgenomen en vastgelegd in de plant. (Schutte, 2010)

Meer informatie