Blauwmaanzaad is een gewas dat al lang verbouwd wordt. Het behoort tot het ras Papaver, dat circa 90 soorten omvat. Gewas bloeit wit-roze. Na de bloei vormen zich zaadbollen.

Het blauwmaanzaad is het meest vethoudende zaad dat we kennen. Het vetgehalte kan 50 procent zijn. De olie die uit dit zaad gewonnen wordt, wordt in de voedingsindustrie veel gebruikt. Deze olie wordt ook gebruikt in de verfindustrie in verband met de goede drogende eigenschappen. Naast het blauwmaanzaad kennen we ook wit-, geel-, zwart- en roodmaanzaad. Blauwmaanzaad is vooral bekend door het gebruik als smaaktoevoeging aan brood.
Blauwmaanzaad
Blauwmaanzaad wordt in het voorjaar gezaaid. Na de bloei vormt het gewas zaaddozen. Deze bol vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem en krijgt als het zaad rijp is openingen (poriën) onder een soort hoedje. Het hoedje is een overblijfsel van de stempelschijf. Het gewas kan geoogst worden zodra het zaad los in de zaaddozen zit. Als er te vroeg of te laat geoogst wordt, zal het geoogste zaad heterogeen zijn van kleur, wat afdoet aan de kwaliteit.
De oogst kan met een traditionele combine uitgevoerd worden, mits de zeefgrootte aangepast is aan het fijne zaad.

Meer informatie