Calendula is de wetenschappelijke naam. In de volksmond wordt deze ook wel de goudsbloem genoemd.
De goudsbloem is een eenjarige plant en wordt ongeveer 50 cm hoog. De stengels en bladeren zijn donzig behaard. De bloeitijd is de hele zomer door met fel gele bloemen. De plant is rijk aan etherische oliën, bitter- en looistoffen, saponine en kleurstoffen.

661x300Calendula

Teelt:
De Calendula kan tussen maart en juni gezaaid worden. De Calendula blijft bloeien van juni tot september. Wanneer de bloemen van de plant geplukt worden, blijft de plant bloemen aanmaken tot de eerste vorst. Wanneer de eerste nachtvorst in het gewas valt, sterft de plant af. Om er olie van te persen worden de goudsbloemblaadjes geoogst van de pas geopende bloemen. (AnneTanne, 2008)

Doel:

  • Vers gedroogde bloemen worden gebruikt in soepen. Ook kunnen de bloemen dienen als kleurstof in bijvoorbeeld kaas en boter.
  • De jonge bladeren en bloemen zijn eetbaar en goed voor gal en lever. Van de plant worden zalven gemaakt. Deze hebben als eigenschap dat ze wond samentrekkend, huid herstellend en desinfecterend werken.
  • Ook de vruchten zijn oliehoudend. Goudsbloemolie gewonnen uit de vruchten kan gebruikt worden als bindmiddel in verven en lakken. Ook is de olie na bewerking geschikt als verdunner. Ter vervanging van andere verdunners. (natuurlijkerwijs, 2012) (Herborist, 2009)

Meer informatie