Chrysantemum, waaruit pyrethrum wordt geëxtraheerd, is een meerjarige plant, met wit-gele bloemen. Het hart van de bloem is geel en rond met witte en afzonderlijke bloemblaadjes. De bloem wordt op een hoogte van circa 1.200 meter tot 3.000 meter geteeld. De planten wordt ongeveer 50-70 cm hoog.

De Chrysantemum plant werden eerder gekweekt aan de Dalmatische kust in voormalig Joegoslavië (toen ook wel Dalmatische insecticidebloemen genoemd).

Sinds 1885, werd Chrysantemum geplant in Japan en heeft een snelle ontwikkeling gehad. Output van het pyrethrum in Japan speelde eens een belangrijke rol en bereikte een volume van 10.000 ton per jaar vóór de Tweede Wereldoorlog. Later verminderde de Japanse pyrethrum-output geleidelijk aan wegens de onvruchtbare grond en het slechte klimaat. Na 150 jaar, wordt het gebruik vooral geconcentreerd uit het extract uit de bloem die nu voornamelijk wordt geteeld in Kenia, Tanzania, Rwanda en Irian Jaya.

Teelt
Het is mogelijk om in West-Europa pyrethrum te kweken. Dit wordt echter niet gedaan doordat de bloemen in ons klimaat niet voldoende pyrethrum produceren.

Doel

  • Pyrethrum wordt geproduceerd door de extractie van droge pyrethrumbloem en bevat zes insecticide componenten, met BSI naam: Pyrethrin I, Pyrethrin II, Cinerin I, Cinerin II, Jasmolin I en Jasmolin II.
    Aangezien pyrethrum snel kooldioxide ontleedt in water onder zonlicht, wordt het beschouwd als de veiligste natuurlijke insecticide. Het laat geen residu achter en is niet schadelijk voor warmbloedige dieren en mensen.

Meer informatie