Parelgierst is een in Afrika veel voorkomend landbouwgewas. Het is een eenjarig gewas dat bloeit in augustus/ september. Het gewas behoort tot een groep graangewassen met kleine korrels, die tot de grassenfamilie behoort. De korrels zijn glutenvrij en bestaan bij de meeste gierstsoorten voor 60 tot 80% uit koolhydraten, 6 tot 20% eiwit met belangrijke aminozuren en 1 tot 6% vet. Het gewas heeft een kolfvormige bloeiwijze die bruinachtig groen is. Parelgierst wordt ook wel lampenpoetsersgras genoemd. Het gewas wordt ca. 1,5 meter hoog.

Teelt
Parelgierst kan het beste in mei gezaaid worden. Het kan bijzonder goed tegen droogteperioden. Zodat ook perioden van weinig neerslag overleeft kan worden. De teeltduur  is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gewas stelt geen hoge eisen aan de grond. Bij een zware regenbui gaat het gewas gemakkelijk legeren. Als de zaadtrossen rijp zijn is het een zeer aantrekkelijk gewas voor vogels. Parelgierst past prima in een modern bouwplan omdat het van nature aaltjes bestrijd.

Doel
Parelgierst is prima geschikt voor menselijke consumptie, er kan o.a. ook popcorn van gemaakt worden. Het graan past in een glutenvrij dieet. De stengel van gierst is geschikt als grondstof voor papier en andere producten, vanwege de vezelachtige structuur van het stro.

Aan gierstsoorten wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven omdat het rijk is aan fosfor, magnesium en antioxidanten.

Daarnaast wordt het zaad van parelgierst veel gebruikt als vogelvoer.

Meer informatie