Kapucijner (Pisum Sativum L. arvense) is familie van de erwt. Kapucijners zijn klimplanten die bloeien met purperen bloemen. De peultjes zijn paars gekleurd. Kapucijners zijn in de winkel bijna niet verkrijgbaar. Ze zijn alleen te vinden in bevroren toestand. De teelt zit voornamelijk in Zeeland. Er staat op dit moment ongeveer 700 hectare kapucijners in Nederland.

Teelt
Kapucijners zijn structuurgevoelig. Zaai ze daarom niet eerder dan dat dit zonder structuurbederf kan gebeuren. De zaadjes moeten ongeveer 5 cm diep gezaaid worden. Er zijn 2 soorten kapucijners. Langstro- en kortstro-rassen. Langstro-rassen hebben houvast nodig om te groeien. Deze groeien aan gaas. Langstro-rassen kunnen 2 meter lang groeien. Kortstro-rassen worden in de landbouw gebruikt en zijn geschikt voor consumptie. Kortstro-rassen groeien niet groter dan 75 cm. (mey, 2012)

Doel
Kapucijners worden gebruikt als consumptiegoederen. Ze hebben een hoog vezelgehalte en zijn rijk aan diverse mineralen, zoals kali, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Ook bevatten ze vitamine B1, B2 en B6.

Meer informatie