Quinoa komt uit de Andes in Zuid-Amerika. Het is een plant van ongeveer 0,7 tot 3 meter hoog. Deze hoogte bereikt hij na 120 tot 160 dagen. Het heeft geel-witte bloemen. Het gewas wordt al lang gebruikt door verschillende Indiaanse bevolkingsgroepen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om brood van te bakken.

In Nederland is quinoa vrij onbekend. Alhoewel de supermarkten en natuurvoedingszaken het in het schap hebben staan. In Amerika is het verbruik flink groeiend omdat het een gezonde voeding blijkt te zijn.

Teelt
Quinoa is een gewas dat best wat toekomstmogelijkheden biedt. Het gewas stelt weinig eisen aan de bodem, het klimaat en de teler. Het is ook een gewas wat nog niet ver veredeld is. Als dit gebeurt, kunnen er nog betere ontwikkelingen plaatsvinden. Het advies is niet om deze op gronden te zaaien waar ook vaak veel melganzevoet staat. Bij opkomst lijken deze twee gewassen precies op elkaar. Dit kan voor vermenging zorgen.

Doel
• In quinoa zit relatief veel eiwit. Het wordt veel gebruikt in veevoer voor melkkoeien. Het heeft een hoog eiwitgehalte met een hoogwaardige aminozuursamenstelling. Daarom is het een goede aanvulling op maïs en gras.
• Er zit ook veel goed bruikbaar zetmeel in. Dat zetmeel is toepasbaar als vetvervanger in slasaus of als smaakverbeteraar in pap.