De Sida hermaphrodita wordt 1-4 meter hoog. De plant heeft vertakte stengels die tot 3 centimeter in diameter worden. De bladeren zijn 10 tot 20 centimeter lang en worden gedragen op de bladstelen. De bladeren bestaan uit 3-7 lancetvormige lobben. De witte bloemen worden gedragen in clusters. Elke bloem heeft 5 bloemblaadjes, die ongeveer een centimeter lang. Tijdens de bloei scheidt de plant nectar af, en is deze aantrekkelijk voor bijen. Sida komt van nature voor langs rivieren en wegen in het oosten van de Verenigde Staten.

Sida

Teelt
Sida hermaphrodita wordt gekweekt voor zijn vezels, als een bron van voer voor vee, en als bron van nectar voor de bijenteelt. Momenteel wordt onderzocht of Sida kan dienen als bron van biomassa voor alternatieve energieproductiedoeleinden. Het gewas kan 15 tot 20 jaar oud worden.

Het lage vochtgehalte van Sida biomassa op de velden (11-20%) maakt het mogelijk het persen te optimaliseren en betekent lagere transportkosten. De beste oogsttijd is van januari tot april; echter, voordat nieuwe stammen beginnen te ontstaan. Soms kan zonder voorbewerking het geoogste product direct vanaf het land gebruikt worden. Sida zou voldoen aan de eisen voor de volgende generatie biobrandstoffen die ecologisch duurzaam zijn, gemakkelijk te telen, en lijkt te passen binnen de bestaande agrarische mechanisatie.

Meer informatie