Soedangras wordt ook wel sorghum genoemd. In de wereld is dit een belangrijk graan. In Nederland is het niet echt bekend. Oorspronkelijk komt het gewas uit Afrika.

In de wereld is dit de vijfde belangrijkste graansoort na tarwe, mais, rijst en gerst. Jaarlijks wordt er ongeveer 60 miljoen ton van geoogst. Het kan bijzonder goed tegen droogteperioden. Zodat ook perioden van weinig neerslag overleeft kan worden.

Teelt
De teelt is vrij gemakkelijk. Het is een gewas met lage productiekosten en weinig waterbehoefte. Er kan een zaadopbrengst van 11 ton gehaald worden. Nieuwe hybrides kunnen nog meer opleveren. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kan het gewas van 60 centimeter tot 5 meter groot worden. De gewassen die op cultuurgronden staan, worden circa tussen de 150 en 180 cm groot. (innovatiefplatteland, 2013)

Doel
Soedangras heeft verschillende teeltdoelen, hieronder staan ze beschreven:

  • Voeding: in veevoer en in de voedingsindustrie wordt het veel gebruikt in meel en pap. Er zit veel eiwit in.
  • Vezels: de vezels worden gebruikt voor biologisch afbreekbare verpakkingen, brandstof voor het koken en kleurstof.
  • Grondstof voor biobrandstof: van het gewas kan ook ethanol gemaakt worden.
  • Stro is zeer stevig en is goed voor bouwplaten.
  • Voor een groenbemester is het ook een goed gewas. Het produceert blauwzuurachtig gas. Dit heeft een positief effect op aaltjes. Ook kan het gewas veel organisch stof produceren. Dit kan oplopen tot 70 ton versgewicht per hectare.

Meer informatie