Soja is een peulvrucht die als grondstof dient voor sojaproducten. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit. Oorspronkelijk komt het uit het Midden-Oosten. Nederland is na China de grootste importeur van soja ter wereld. Vanuit Nederland wordt soja veel verwerkt in veevoer en dit wordt getransporteerd richting Noordwest-Europa.

Teelt
De grootste teeltgebieden van soja zijn: de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en China. Op kennisakker is er onderzoek gedaan naar de teelt van sojabonen in Nederland. Het levert geen problemen op met ziekten en plagen. Het gewas rijpt voldoende af, maar wel laat. Dit zorgt voor een hoger oogstrisico. Over het saldo is er weinig te zeggen. Het is niet duidelijk wat de opbrengstprijs in Nederland is. Volgens veevoederleverancier Hendrix UTD zal de eigen teelt van soja tot extra kosten van verwerking leiden. Dit zal het minder aantrekkelijk maken voor de teelt hiervan. Zo zullen de prijs en daarmee het saldo laag zijn.

Doel
Voor veevoer is dit een belangrijk gewas. Het zit vol met eiwitten. Voor 1 kilo vlees is vijf kilo soja nodig. In de boon zit 35% eiwit. De gebruikte soja in Nederland wordt voor 90% geïmporteerd.

Ook is soja een belangrijke bron voor plantaardige olie. Het is de meest gebruikte olie.

Meer informatie