Stevia wordt al eeuwen gebruikt door indianenstammen uit Paraguay en Brazilië. In de 16de eeuw werd het gewas daar ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers en vervolgens werd het geëxporteerd naar Europa. Het komt oorspronkelijk dus uit tropisch gebied.
Stevia, bron: wikimedia

Teelt
Stevia is een meerjarige plant. De plant groeit voornamelijk in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika. Cijfers over de productie en handel wereldwijd zijn niet bekend. Dit komt omdat stevia voornamelijk door kleine akkerbouwbedrijven geteeld wordt. Naar schatting is dit 20.000 tot 30.000 hectare. De plant is zeer gevoelig voor wind, droogte en temperatuurschommelingen. Afgedekt groeit het beter in Nederland. Teelt op de volle grond, op niet-ontsmette grond of in een koude kas blijkt moeilijk. Maar er is nog vrij weinig over bekend. Het is ook nog niet duidelijk of de teelt rendabel wordt . Het aantal arbeidsuren wat in de teelt gestoken wordt, de ziektedruk en de prijs voor het eindproduct zijn nog niet duidelijk.

Doel

In stevia zit een zoetstof die 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker, maar er zitten nauwelijks calorieën in. Dit omdat ze niet worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt niet voor zwaarlijvigheid of extra gezondheidsrisico’s. Uit dierproeven is gebleken dat stevia de groei van tumoren afremt, de bloeddruk verlaagt en aderverkalking voorkomt. Ook is het niet verslavend of slecht voor de tanden. Het nadeel is dat het niet zomaar als vervangmiddel voor suiker kan dienen. Het is duurder dan suiker en het smaakt anders. Het smaakt wat bitterder.