Vanille is een specerij die wordt gebruikt in levensmiddelen, tabak en parfum. De stof wordt gewonnen uit de vruchten van een orchidee van het geslacht Vanilla. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar wordt nu bijna overal tussen de keerkringen gekweekt. Madagaskar is een van de grootste producenten van vanille. In Nederland zijn enkele tuinders samen met Wageningen UR binnen het project NederVanille op zoek gegaan of de teelt ook in kassen kan plaatsvinden.
Teelt
Het hoofdbestanddeel van vanille is vanilline, de stof die verantwoordelijk is voor de zoete karakteristieke smaak en geur van vanille. Dit is te winnen uit de vruchten van de orchideeplant. De vruchten zien eruit als peulen, maar het zijn eigenlijk bessen. Deze worden onrijp geplukt en onder vochtige omstandigheden verhit en vervolgens langzaam gedroogd. Door dit fermentatieproces verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.
Toepassingen
Vanille wordt gebruikt als smaak- en geurversterker. Het kent vele toepassingen binnen de voedings-, cosmetische, dranken-, farmaceutische en parfumindustrie.
Echte vanille is vrij duur en de wereldproductie van natuurlijke vanille is bij lange na niet voldoende om de behoefte te dekken. Dit is de reden dat ook synthetische vanille wordt geproduceerd.
Bron: wikipedia, RIVM
Meer informatie
- WUR teelt Nedervanille in kas (video Nieuwe Oogst, 2016)
- Waarom vanille telen geen peulenschilletje is (nieuwsbericht Bloemisterij, 2016)
- NederVanille (video, 2015)
- Vanille als alternatief gewas voor de glastuinbouw (Productschap Tuinbouw, 2004)
- Onderzoekers vertellen in de media over nedervanille