Wede is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Uit de plant kan de blauwe kleurstof pastel worden gewonnen. De plant kan 1 meter hoog worden en is in Nederland zeer zeldzaam. De bladeren zijn glad en omvatten de stengel met een pijlvormige voet. De bloemen zijn klein en geel. De bloei is in mei en juni. De zaden zitten in langwerpige hauwtjes die gaan hangen als ze rijp worden.

De plant is vooral te vinden langs de rivieroevers van de Waal en de Rijn waar de zaden worden aangevoerd uit Beieren en Zwitserland. Wede komt oorspronkelijk uit de Aziatische steppe en is voor de blauwe kleurstof pastel hier heen gebracht.

Teelt
Wede is een tweejarige plant die in het eerste jaar een wortelrozet vormt. In het tweede jaar vormt de plant fel gele bloemen waaruit groene vruchtjes ontstaan. Nadat de vruchtjes rijp zijn sterft de plant af.

Wede wordt van april tot en met juni in de vollegrond gezaaid op een plant afstand van 40 centimeter. De plant vraagt een zonnige standplaats om zich goed te kunnen ontwikkelen. De Wede-plant wordt ongeveer één meter hoog en krijgt het tweede jaar gele bloemen.

Van de Wede-plant worden enkel de bladeren geoogst. De bladeren van de eerste pluk bevatten een blauwe kleurstof. De bladeren die tijdens de tweede en latere pluk worden geoogst bevatten kleurstoffen om groen te maken.

Doel
Vroeger waren de bladeren van de Wede plant de enige manier om aan een blauwe kleurstof te komen.

Meer informatie