De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels. Het is een rankende vaste plant. Deze kan wel 2,5 tot 3 meter lang worden. De plant brengt niet vlug vruchten. Het zijn eivormige zaaddozen van ongeveer 8 mm.

De zoete aardappel wordt het meest gebruikt in de Surinaamse keuken. Bij bereiding worden de zoete aardappels meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.

Teelt
Zoete aardappel groeit het best bij een temperatuur van 24 graden. Het is een plant die veel vocht nodig heeft. Naar gelang de soort en weersomstandigheden, rijpen de knollen tussen de twee en negen maanden af. De zoete aardappel wordt met planten geplant. Na het planten bedek je de planten. Er worden ruggen aangelegd van 30 cm breed en 20 cm hoog. Tegen het eind van de zomer kunnen de eerste knollen geoogst worden. Als ze geoogst worden kunnen ze het beste nog 3 uur drogen op het land.

Doel
• De zoete aardappel wordt voornamelijk gebruikt als etenswaar. Bij bereiding wordt de zoete aardappel geschild, gekookt en meestal met kruiden geserveerd. In tegenstelling tot de gewone aardappel, kunnen de bladeren wel gegeten worden. Als deze gekookt worden, kunnen ze hetzelfde gegeten worden als spinazie.

• Naast zetmeel bevat de zoete aardappel ook sucrose. Daarom wordt hij ook soms gebruikt om er een soort alcohol van te trekken.