Uitnodiging

Bij dit Webinar zal Fred van der Burgh  vanuit Stichting Agrodome een toelichting geven op de Kennisbank Biobased Bouwen. Stichting Agrodome heeft als doel om de milieu- en de klimaateffecten van de bouwproductie terug te dringen. Onder andere door de nu gebruikelijke milieubelastende bouwmaterialen te vervangen door natuurlijke en biobased materialen. Dit zijn materialen gemaakt van grondstoffen die opnieuw aangroeien en die ook op de langere termijn ruim beschikbaar zijn, zonder een beroep te hoeven doen op eindige grondstoffen. Vanuit de BV Agrodome wordt er advies gegeven aan professionals in de bouw en toeleveranciers, maar ook aan gemeentes, particulieren en scholen die kiezen voor verantwoorde oplossingen.

Samen met het bedrijfsleven heeft Agrodome de Kennisbank Biobased Bouwen ontwikkeld. Op deze kennisbank staat informatie over beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van bio-based materialen, producten en bouwconcepten. Ook producten die niet hergroeibaar zijn maar wel ‘groen’ zijn én passen in het concept circulair bouwen nemen we op in deze databank.

De tweede spreker is Mark Faay, van het gelijknamige bedrijf Faay.

Faay is een zelfstandig Nederlands familiebedrijf, opgericht in 1972 en nog steeds gevestigd in Nederland. Faay produceert biobased wanden met een kern van vlas aan weerszijden voorzien van een toplaag van gipskarton of spaanplaat. De wanden zijn robuust, eenvoudig te monteren en circulair. Vlas neemt CO2 op en zorgt bovendien voor enorme stabiliteit en constructieve sterkte, hoge stootvastheid, bijzonder hoge schroefvastheid en een gezond en prettig binnenklimaat.

De prefab wanden van FAAY zijn al ruim 50 jaar een begrip in de bouwwereld en voorzien van alle benodigde brand- en geluidrapporten. De panelen zijn, mits niet verlijmd, demontabel, herbruikbaar en recyclebaar en opgenomen als een categorie 1 product in de NMD (Nationale Milieu Database).

Tenslotte zal ook Derk Thijs aan het woord komen, architect bij THYS + GUTBERLET architectuur. Dit bureau staat voor biobased bouwen en heeft in 2023 de aanmoedigingsprijs gewonnen van de Zeeuwse Architectuurprijs 2023 met een gerealiseerd kalkhennep huis. De missie van THYS + GUTBERLET is laten zien dat biobased bouwen mogelijk is én in het ontwerp volledig van deze tijd is. Graag neemt Derk u mee naar meerdere praktijkvoorbeelden.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: