Webinar Kleursoffen

Binnen het project Biobased Innovation gardens werken we aan het verkennen en ontwikkelen van nieuwe kansen binnen de biobased economy. Dit alles met als doel om fossiele en chemische grondstoffen te vervangen door planten.

Al sinds 2017 werken we vanuit de Biobased Innovation Garden samen met de Karel de Grote Hogeschool waar vele planten ondertussen geanalyseerd zijn. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar onder andere oliehoudende gewassen, natuurlijke kleurstoffen, natuurlijke anti- oxydanten.

Annelore Wens werkt binnen het project Biocolor aan het vervangen van synthetische kleurstoffen door kleurstoffen, die vaak toxisch zijn als ze in het milieu terecht komen, door plantgebaseerde grondstoffen. Er worden twee grondstoffenstromen bekeken, zowel afval-/nevenstromen uit de landbouw of voedingsindustrie en gewassen die lokaal kunnen geteeld worden (in Vlaanderen en Nederland). De hele waardeketen is vertegenwoordigd in dit project, dit wil zeggen leveranciers van de twee grondstofstromen, een bedrijf dat extracties uitvoert op industriële schaal en ondernemingen die de kleurstoffen gebruiken.

Centexbel-VKC uit Gent ondersteunt de textielindustrie in haar zoektocht naar en ontwikkeling van innovatieve en kwalitatieve producten door producten te testen en te onderzoeken. Het zoeken naar nieuwe, duurzame grondstoffen is daarmee een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Brecht Demedts werkt aan de ontwikkeling van duurzame kleurstoffen.

Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op:
Datum: dinsdag 26 april 2022

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: